Psychologie barev v interiérovém designu

Barvy se v interiérovém designu používají s velkou péčí. Na první pohled se může zdát jednoduché vybrat si barvy v té či oné místnosti, protože znáte své preference. Profesionální výsledek je však založen na dobré znalosti kombinace barev, ale také na jimi produkovaných psychologických účincích. Díky zvoleným barvám můžete změnit náladu nebo můžete místnost zvětšit a prosvětlit či vytvořit intimní atmosféru. Barva tedy hraje ústřední roli v interiérovém designu, ovlivňuje naše emoce a dokáže přetvářet prostor. Abyste náhodou nepoužili barvy ve svém designovém projektu, zjistěte podrobnosti v řádcích níže.

Psychologie barev v interiérovém designu

Použití barev – základní principy

Stejně jako v malbě je použití barev v interiérovém designu založeno na některých základních principech, které vycházejí ze známého barevného kruhu.

Doplňkové barvy (opačné) – jsou barvy diametrálně odlišné na barevném kole, jsou to: červená – zelená, žlutá – fialová, modrá – oranžová. Obvykle se používají v malých množstvích jako akcentní barva.

Triadické barvy – tvoří trojúhelník na kole barev, jako je žlutá, modrá a červená nebo oranžová, zelená a fialová. Mohou být použity jako akcentní barvy, ale musí být velmi dobře vyvážené, aby nevznikly efekt nabité kamery.

Analogické barvy (vedle sebe) – jsou barvy umístěné vedle sebe na barevném kole (tvořící skupinu), jako je žlutá, žlutooranžová a oranžová.

Monochromatické barvy – použijte jednu barvu, ale v tmavších nebo světlejších odstínech (myslíte, že je smíchána s bílou nebo černou a získáte různé tóny).

Teplé a studené barvy – slouží k vytvoření nálady v místnosti. Studené barvy jsou modrá, zelená, fialová a teplá červená, žlutá, oranžová.

Nebarvy – nenacházejí se v barevném kruhu, ale hrají důležitou roli v designu interiéru; jsou černobílé. Pokud je bílá vedle barvy, sníží její hodnotu, zavře ji. Místo toho ji osvětluje černá umístěná vedle barvy

Psychologie barev v interiérovém designu

Tipy pro výběr barev

Myslete na každou místnost zvlášť. Kolik času obvykle trávíte v té místnosti jeden den a v jakou dobu? Využíváte ho k relaxaci nebo jako pracovní prostor?

Jakou náladu chcete použitou barvou navodit? Například v kuchyni se můžete chtít cítit energičtěji. V ložnici možná budete chtít přidat nádech tajemna.

Je nutné sledovat, kdy slunce vstupuje do místnosti, v jakou denní dobu, ráno, odpoledne nebo vůbec (záleží na orientaci místnosti). Počítejte také s umělým světlem. Barva se hodně liší v závislosti na světelných zdrojích.

Všimněte si, jak je místnost velká. V závislosti na tomto aspektu použijte teplejší nebo tmavší barvy. Světlé barvy dávají pocit většího prostoru, tmavé naopak místnost zmenšují.

Potřebujete inspiraci a vidět obrázky s barvami?

Zdroj foto: Stockfreeimages.com

Související příspěvky